Episcopia Rm.Valcea Biserica Episcopiei cu hramul Sfantul Nicolae ridicata in 1504 de catre Radu cel Mare. Aceasta a suferit o serie de modificari si refaceri astfel intre 1677 si 1680 dupa un incendiu puternic a fost rezidita, dupa incendiul din 1735 a fost refacuta de catre episcopul Climent, dupa incendiile din 1847 si 1850-1856 a fost restaurata de episcopul Calinic. In aceasta ultima perioada au fost realizate si picturile murale interioare de catre Gheorghe Tattarescu. Aici a functionat si o tiparnita infiintata de catre Constantin Brancoveanu.
In 1529, pe 2 ianuarie in aceasta biserica a fost ucis domnul Radu de la Afumati si fiul sau Vlad, din ordinul boierilor Craiovesti, de catre postelnicul Dragan impreuna cu vornicul Neagoe. Acest fapt s-a petrecut datorita incercarilor de schimbare a politicii de supunere fata de Imperiul Otoman pe care dorea sa le impuna Radu de la Afumati.
Manastirea Govora Manastirea Govora este o manastire de maici cu hramul Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai vechi manastiri din Tara Romaneasca precum si un monument arhitectonic medieval de o rara frumusete.
Manastirea este situata la poalele dealului Cosul Mare pe raza comunei Mihaesti,la 6 km de statiunea Baile Govora si la 18 km de municipiul Ramnicu Valcea.
Manastirea a fost construita si reconstruita intre secolele al XIV-lea si al XV-lea, in parte de Vlad Dracul, in jur de 1440, pustiita apoi de boierul Albu cel Mare in vremea domniei lui Vlad Tepes (1448 -1476), apoi refacuta de Vlad Calugarul si Radu cel Mare intre anii 1492 - 1496.
Manastirea Dintr-un Lemn Manastirea Dintr-un Lemn este un asezamant monahal din comuna Francesti, judetul Valcea, la aproximativ 25 de kilometri la sud de Municipiul Ramnicu Valcea si 5 km de orasul Babeni-Valcea.
... un calugar a gasit intr-o scorbura a unui stejar secular icoana Maicii Domnului. Acesta aude o voce care l-a indemnat sa construiasca in acel loc o biserica din acel stejar secular

Manastirea Bistrita
Manastirea Bistrita, se afla in satul Bistrita a comunei Costesti din judetul Valcea, pe pitoreasca vale a riului cu acelasi nume.
Marele ban Barbu Craiovescu al Olteniei aduce de la Constantinopol cea mai de pret comoara a lacasului, moastele Sfantului Grigorie Decapolitul. Trupul sfantului nu a putrezit niciodata si s-a dovedit purtator de mari daruri: vindeca bolile trupesti si sufletesti, aduc ploaia pe timp de seceta, lucru ce face ca lacasul sa fie asaltat de numerosi perelini. Legenda spune ca moastele sfantului au fost cumparate de Barbu Croiovescu de la un turc cu aur.Turcul banuia ca va lua o suma importanta echivalenta cu greutatea moastelor. Insa dragostea banului fata de moaste are alt deznodamat: asezate pe un taler, intradevar cantaresc greu, dar cānd banul Craiovescu pune galbenii talerul se echilibreaza la o suma mica. Acest lucru face ca turcul sa exclame:"Vezi, vezi, cum crestin la crestin trage". Se mai spune ca la 1763 cand epidemia de ciuma cuprinsese Bucurestiul este adusa racla cu moastele Sfantului Grigorie Decapolitul in fata Mitropoliei, iar in urma rugaciunilor tinute ciuma a inceput sa dea inapoi disparand definitiv. In anul 1656 Constantin Voievod, doneaza o racla de argint in care sa fie asezate sfintele moaste.

Manastirea Arnota
Manastirea Arnota este o manastire ortodoxa cu obste de maici, situata in comuna Costesti, judetul Valcea. Manastirea cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" este situata intr-un colt pitoresc de pe inaltimile Carpatilor.
Manastirea Arnota, este situata la 56 de kilometri de orasul Ramnicu Valcea, pe teritoriul comunei Costesti.
La Arnota se ajunge dinspre Manastirea Bistrita, pe un drum de piatra, dupa o distanta de 6 kilometri; mai exista si o poteca mai directa la numai 3 kilometri, dar foarte greu accesibila pe ploaie sau pe zapada.
Manastirea Arnota pastreaza intre zidurile sale mormantul lui Matei Basarab Voda, evocand trasaturile parca intiparite in piatra ale acestui energic ctitor.

Manastirea Horezu
Asezamantul manastiresc Hurezi, este asezat in partea de nord a judetului Valcea, pe drumul national DN 67 Rm.Valcea-Targu Jiu.
Ansamblul monumental este ctitoria lui Constantin Brancoveanu, construit intre anii 1690-1703. El cuprinde manastirea propriu-zisa (construita intre 1690-1694), biserica bolnitei, ctitorita de doamna Maria, sotia lui Constantin Brancoveanu, ridicata la 1696 si zugravita de Preda Nicolae si Ianache; Schitul Sfintilor Apostoli, la circa 50 de metri spre nord, ctitorit de marele staret Ioan Arhimandritul in 1698 si zugravita de Iosif si Ioan in 1700, si Schitul Sfantul Stefan, dupa numele fiului cel mare al domnitorului.

Biserica Maldaresti
Biserica Sfantul Nicolae si Sfintii Voievozi este o veche biserica ortodoxa din localitatea Maldaresti,judetul Valcea, la o distanta de 46 de kilometri de orasul Ramnicu Valcea. Comuna Maldaresti este situata in Subcarpatii Olteniei, la poalele nord-estice ale Magurii Slatioarei, pe raul Luncavat. Pe aici trec doua mari drumuri: Drumul National 67 (Ramnicu Valcea - Horezu - Maldaresti - Targu Jiu - Drobeta Turnu Severin) si Drumul National 65C (Craiova - Balcesti - Maldaresti - Horezu).

Manastirea Cozia
Manastirea Cozia care strajuieste de peste 600 de ani Valea Oltului, se afla pe drumul national Ramnicu Valcea - Sibiu, la 22 km de Ramnicu Valcea si 75 km de Sibiu, pe malul drept al Oltului.
Pentru a cladi manastirea, Voievodul Tarii Romanesti Mircea cel Mare a ales acest loc de liniste si siguranta pe Valea Oltului, in apropierea muntelui de unde la acea vreme nu se putea merge mai departe spre Transilvania decat cu piciorul sau cel mult calare. Domnitorii si vitejii plaiesi au folosit trainicele ziduri ale manastirii ca adapost sigur in luptele impotriva cotropitorilor.

Manastirea Cornet
Manastirea Cornet este situata in satul Tutulesti, comuna Racovita, pe Valea Oltului, la numai doi kilometri de gara Racovita (fosta Cornet), pe linia ferata Piatra Olt - Sibiu. Din documente reiese ca manastirea a existat si sub numele Schitul Pomet, pe la anii 7019 (1511).
Manastirea a avut ca prim hram Nasterea Maicii Domnului, Azi, ea are hramul Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul. Anul constructiei, consemnat de istoricii mai noi, este 1666, iar ctitor este socotit a fi Mares Bajescu, mare vornic. Biserica este o reprezentare stralucita a arhitecturii din epoca lui Matei Basarab,cu dimensiuni mici, foarte bine proportionate, cu turla pe naos si turn clopotnita pe pronaos si turnulet cu scara de acces la clopot, pe latura de nord. In 1898, s-a construit tunelul de sub manastire prin care trece calea ferata si a fost ridicata si cladirea noua, cu etaj din dreapta bisericii.

Manastirea Ostrov
Schitul Ostrov a fost construit intre anii 1518 - 1522, fiind o ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab si a sotiei sale Despina. Numele de Ostrov ii vine de la faptul ca este construita pe un ostrov (insulita ) a Oltului in centrul orasului - statiune Calimanesti din judetul Valcea.
Biserica schitului este zidita pe locul unui mai vechi locas.
Schitul Ostrov, cea mai veche ctitorie monahala de maici din tara, a fost salvata, de nenumarate ori in istoria sa, de o icoana facatoare de minuni. Pana si Elena Ceausescu s-a razgandit in ultima clipa sa scufunde manastirea dintre ape, datorita unui vis in care i s-a aratat Maica Domnului.

Strandul de la Ocnele Mari
Datorita apelor clorosodice si iodurate, secondate de namolul sapropelic , care reprezinta o sursa de sanatate prin proprietatile lor terapeutice, foloseste apa sarata din fosta gura de ocna Balta Rosie, adanca de 120 de metri. Aceste ape, in combinatie cu namolul sapropelic, trateaza reumatismul, afectiunile ginecologice si afectiuni ale sistemului osos la copii.

Strandul de la Ocnita